четверг, 7 июня 2018 г.

Медіа експедиція: учнівські ініціативи, які змінюють життя громади

В Чорноморській гімназії кожен учень у школі має вибір улюбленої справи, власне творче життя, цікаве заняття, що формує стійкий соціальний інтерес. Це приклад того, як маленькі справи в окремому освітньому закладі надихають на великі зрушення по всій країні. Тому 7 червня і завітала до нас медіа експедиція з Каєва, а ми  продемонстрували досвід демократичної участі школярів у школі та громаді. 
видео
Демократія - не хаос, а координований процес через самоорганізацію і співпрацю учнів, батьків та педагогів. Сформована цінність гімназії у тому, що взаємодія та участь відбувається не лише за партою, а у створених зонах комфорту та у залученні до громадського простору. Таким чином гімназія успішно розвиває себе, кожного і спільноту. Команда проекту #DOCCU, який допомагає готувати у школах молоде покоління до активного життя в умовах демократії і громадянського суспільства, була приємно вражена успіхами.
Ми продемонстрували співпрацю школи-влади-громади в дії. Учні показали, як вони втілюють у життя корисні для свого міста проекти, як вони змінюються і змінюють інших, як вони спонукають до дій дорослих: батьків, вчителів, представників місцевої влади.
 Це поект "Добро в моєму серці", коли діти в класних колективах вибирали добру справу до душі, а потім втілювали її у життя: саджали дерева та квіти, прибирали місто, годували тварин в екологічному центрі, відвідували тяжкохворих дітей у лікарні і збирали кошти для них, відвідували дитячі будинки в Білгород-Дністровському та Ананьїво та ще багато інших добрих справ. 
Діти з Анаьївської школи-інтернат були запрошені до Чорноморська. В зустрічі брала участь адміністрація гімназії, учні 8-Б та 5-А класів та їхні батьки, класні керівники, які організували концерт, футбольний матч, гру в боулінг, обід,  збір речей, транспорт і цінні подарунки дітям. Дуже потрібним місту став проект учнів гімназії "Створення притулку для бездомних тварин": прорахова кількість таких тварин в місті, виявлено найбільші зграї та місце їх знаходження, за допомогою небайдужих чиновників міста розроблено кошторис та навіть креслення приміщення. Тепер учні направлять всі зусилля на те, щоб втілити його в життя. 
Зростає нове покоління вчителів, діти відчувають налаштованість педагогів на співпрацю, арсенал ідей партнерства та проектної діяльності урізноманітнюється. Освіта для демократичного громадянства та освіта з прав людини (ОДГ/ОПЛ) додала нової перспективи освітньому процесу! Новий вчитель, збагачений методиками ціннісно-орієнтованої освіти, приходить до дитини. А діти нового тисячоліття, інші, унікальні діти, які розбудовуватимуть світ гуманізму, справедливості та чесного компромісу - світ майбутнього - його уже зачекалися...





Комментариев нет:

Отправить комментарий